info@poliklinika-lastric.hr | +385 1 3733 999

Liječenje proširenih vena

Važno je podsjetiti da se oštećeni venski zalisci ne mogu reparirati i vratiti u normalnu funkciju bilo kojim postupkom konzervativnog liječenja, kao što su tablete, masti, injekcije, oblozi i slično.

Također, moramo prihvatiti da proširene vene jesu estetski, ali prije svega ozbiljan zdravstveni problem, obzirom na komplikacije koje svakako želimo izbjeći.

 • UKLANJANJE PROŠIRENIH VENA JEDINI JE UČINKOVITI NAČIN LIJEČENJA

Prema tome, liječenje proširenih vena nije samo kozmetički zahvat, nego kauzalna operacija s ciljem da se spriječi oštećenje dubokih vena i prijeteće ozbiljne komplikacije.

U svijetu, i kod nas, postoje samo dvije standardne metode liječenja proširenih vena:

 • ENDOVENOZNA METODA
 • SUVREMENA OPERACIJA - unaprijeđena u Poliklinici Dr. Lastrić
MAJA_Transparent

Endovenozna metoda

 • vena se ne vadi kirurški
 • ugodna za pacijenta
 • jednostavan i brz oporavak

Razvoj tehnologije omogućio je način liječenja proširenih vena prilikom kojega se glavna vena ne vadi kirurški, nego se primjenom različitih izvora energije ošteti unutarnja stjenka vene, postane nefunkcionalna, i organizam ju sâm razgradi.

Standardni izvori energije za ovu metodu su laserska svjetlost i mikrovalovi kao toplotne i sklerozacija pjenom kao kemijski energent.

Kako tehnologija napreduje, na raspolaganju je novi izvor energije za Endovenoznu metodu – a to je voda, odnosno vodena para s povišenim tlakom.

Autor i kreator ove tehnike Dr. René Milleret je 2007 godine sa suradnicima proveo kliničku studiju zahvata vodenom parom i potvrdio da je učinkovitost poboljšana u odnosu na ostale energente. Naime, djelovanje vodene pare je ograničeno samo na unutarnju stjenku vene i nema oštećenja okolnog tkiva, što se može dogoditi kod primjene drugih izvora energije.

Tehnika izvođenja zahvata kod endovenozne metode ista je za sve energente, i primarno se razlikuje samo prema izvoru energije.

Suvremena operacija proširenih vena

 • prikladna i za najteži stupanj oboljenja
 • najmanji postotak recidiva
 • zahvat u jednome aktu

Poliklinika Dr. Lastrić još je 1997 godine prva u Hrvatskoj i regiji uvela u rutinsku praksu Suvremenu operaciju proširenih vena, do tada nepoznatu u našim medicinskim krugovima. Od tada je obavljeno oko 6.000 uspješnih zahvata u lokalnoj tumescentia anesteziji, koju smo također prvi počeli rutinski primjenjivati.

2015 godine smo unaprijedili Suvremenu operaciju kombiniranom tehnikom s vodenom parom. Cilj nam je bio iskoristiti prednost vodene pare, u prvom redu da se glavna vena ne mora uklanjati kirurški.

Učinak toga je manje traumatiziranje tkiva što je za pacijenta ugodnije, te je oporavak kraći i jednostavniji, a istodobno smo zadržali najnižu razinu recidiva u odnosu na ostale metode.

Zahvat se izvodi se u jednom aktu, i pacijent ustaje sâm i odlazi kući funkcionalno sposoban.

Integrativni pristup liječenja proširenih vena

prednosti različitih tehnika i metoda liječenja u jednome aktu

Integrativni pristup znači spojiti više tehnika i metoda liječenja u jednu cjelinu.

Naime, kada se primjenjuje više pojedinačnih metoda za liječenje jedne bolesti, a to se odnosi i na proširene vene, osim prednosti uvijek postoje i nedostaci.

Idealno bi bilo izbjeći te nedostatke i temeljem toga smo uveli i primjenjujemo integrativni pristup, koristeći vlastito iskustvo i aktivno prateći dostignuća poznatih centara za vene.

 • potpuno bezbolno i ugodno za pacijenta
 • nema postoperativnih bolova
 • ne postoji otok i krvni podljev
 • estetski rezultati su odlični
 • kompresivni zavoji se nose do 2 tjedna
 • rezovi ne postoje i tuširanje je dozvoljeno
 • pacijenti se odmah vraćaju svakodnevnim aktivnostima.

Koncept našeg pristupa je individualno skrojen za potrebe svakog pojedinog pacijenta pri čemu kombiniramo različite dostupne metode, s ciljem odabira najprikladnije kombinacije.

Prema tome, neovisno o dobi, spolu, zanimanju ili stupnju oboljenja, vene se mogu tretirati u jednom zahvatu bez ijednog reza i traje koliko i pojedinačna metoda.

U našoj poliklinici koristimo različite metode i tehnike, ovisno o dijagnozi i statusu svakog pojedinog pacijenta. Pri tome koristimo različite katetere i izvore energije koji nam to omogućuju.

Cilj nam je pružiti najbolje standarde i kvalitetu usluge, a kako razvoj tehnologije stalno napreduje PDL se trudi to aktivno pratiti opremom i edukacijom.

Naša stručnost, višegodišnje iskustvo i iznimni rezultati su jamstvo za Vaš izbor.

Integrativni pristup, za razliku od primjene pojedinih metoda, omogućio nam je da sve vene možemo tretirati u jednome zahvatu koji traje koliko i pojedina metoda, a pritom možemo riješiti problem proširenih vena neovisno o stupnju i težini oboljenja.

Naš cilj je da nakon operacije proširenih vena u Poliklinici Dr. Lastrić taj problem ostane iza vas.

POŠALJITE SVOJ UPIT