info@poliklinika-lastric.hr | +385 1 3733 999

Komplikacije proširenih vena
mogu ozbiljno ugroziti zdravlje

Malo je poznato da su vene bezbolan organ i pacijenti nerijetko hodaju godinama bez većih tegoba. Ako se proširene pravovremeno ne liječe, tada redovito prelaze u drugi i drugačiji stupanj razvoja oboljenja, a to su komplikacije. Pritom zabrinjava spoznaja da se ne može predvidjeti vrijeme i vrsta komplikacije koja će uslijediti.

Komplikacije se očituju u četiri potpuno različita oblika i uvijek se razviju zbog neliječenih proširenih vena.

Upala vene (Thrombophlebitis)

Upala površinske vene (Thrombophlebitis superficialis) je najučestaliji i najlakši oblik, koji se prepoznaje po crvenilu, oteklinom i bolovima, osobito na dodir, na ograničenom dijelu noge. Laici ih često tumače kao „tromboza", ali odlazak liječniku će otkloniti zabludu.

Thrombophlebitis
ulcus-cruris-venski-ulkus-otvorena-rana-120×270

Otvorene rane na nogama

Otvorena rana (Ulcus cruris venosum) znak je oštećenja zalistaka i dubokog venskog sustava, te je često viđena u ordinacijama, a redovito nastaje kod neliječenih proširenih vena. Rana je najčešće ovalnog oblika, locirana na donjem dijelu potkoljenice, te je jasno ograničena od okolne kože koja je tamno kolorirana i tvrda na dodir.

Krvarenje iz proširene vene

Obilno krvarenje (Haemorrhagia ex aneurismae) iz balonasto proširenih vena kod veoma zapuštenog i neliječenog oblika proširenih vena je veoma opasno jer je bezbolno i jako obilno. Nastane kod nekontroliranog udarca, najčešće za vrijeme spavanja, pa su u literaturi opisani i fatalni ishodi.

aneurizma-krvarenje-prosirene-vene
DVT

Tromboza dubokih vena (DVT)

Duboka venska tromboza (Phlebothrombosis) je i kod laika poznata kao veoma ozbiljno stanje, koje se također razvija kod dugotrajno neliječenih proširenih vena i oštećenjem zalistaka dubokih vena. Posebno je opasno kada se ugrušak odvoji od stjenke zaliska i „otpliva“ do pluća gdje može izazvati plućnu emboliju, s često lošom prognozom.

Od navedenih komplikacija proširenih vena, dvije mogu vitalno ugroziti zdravlje pacijenta.

Stoga, ukoliko sumnjate ili imate vidljive proširene vene –
nikako ne odlagati, nego odmah potražiti savjet liječnika specijaliste.

POŠALJITE SVOJ UPIT