info@poliklinika-lastric.hr | +385 1 3733 999

Proktološki pregled - mitovi i pretpostavke

proktološki pregled u osnovi je jednostavan i bezbolan

Pregled završnog debelog crijeva (Proktološki pregled)

Obzirom na veliki broj različitih dijagnoza vezanih uz probleme u završnom debelom crijevu, za točnu dijagnozu neophodno je obaviti specijalistički pregled završnog debelog crijeva. Za taj pregled često se vežu razni mitovi o trajanju, neugodnosti, bolovima, i slično.

Prije svega, važno je naglasiti sljedeće: priprema za pregled debelog crijeva je nepotrebna, čak se i ne preporuča!

Nakon razgovora s pacijentom o njegovim tegobama, slijedi pregled i to u lijevom bočnom položaju, što je itekako podobnije u odnosu na standardne položaje (ginekološki ili lakat–koljeno)!

Slijedi sâm proktološki pregled, koji se sastoji od 4 odvojena pregleda koji zajedno čine cjelinu, nakon čega je vrlo jednostavno postaviti točnu dijagnozu.

Proktološki pregled u cijelosti je bolno neosjetljiv, naravno uz uvjet da se poštuje osnovno pravilo, a to je pažljivo manipulirati s analnim kanalom gdje su živčana vlakna usmjerena za bolne senzacije.

Proktološki pregled ima veliku ulogu u ranom otkrivanju malignog oboljenja debelog crijeva, radi čega se osobama iznad 45 godina starosti preporuča redovita kontrola svake 2 godine. Naime, statistički je potvrđeno da je do 80% tumora debelog crijeva locirano u zadnjih 20 cm!

Sâm proktološki pregled se izvodi sljedećim redom:

Proktoloski_pregled_redoslijed

Vanjska inspekcija

Vanjskom inspekcijom (odnosno, običnim promatranjem analne regije, tj. čmara) odmah se mogu uočiti eventualne promjene, kao što su: ekcem, tumorozne tvorevine, čvorići, fistulozni otvori, pa čak i analnu fisuru.

Digitorektalni pregled

To je, zapravo, pregled ili tastiranje kažiprstom, koje služi za uvid u stanje tonusa unutarnjeg sfinktera, te pregled prostate kod osoba muškog spola. Važno je naglasiti da se digitorektalnim pregledom ne mogu dijagnosticirati hemoroidi.

Rektoskopija

To je endoskopski pregled zadnjeg dijela debelog crijeva u dubinu do 20–25 cm. Ako znamo da se oko 80% tumoroznih tvorevina nalazi u zadnjih 20 cm debelog crijeva, to ćemo bolje shvatiti važnost ovog pregleda.

Unatoč uobičajenom iskustvu pacijenata da je ovaj pregled neugodan, u Poliklinici Dr. Lastrić potpuno je bezbolan zato što se poštuje specifična građa ove regije.

Proktoskopija

Proktoskopija je završni dio proktološkog pregleda, gdje se jednim instrumentom endoskopski, dakle direktno, uvjerimo i konačno postavljamo točnu dijagnozu, a u prvome redu možemo točno odrediti stupanj hemoroidalne bolesti.

I da još jedanput ponovimo: ovaj pregled potpuno je bezbolan.

Najčešća pitanja i odgovori - Proktologija
faq-proktologija-zamisljeni-lik

Općenito o oboljenjima završnog crijeva

Proktologija je grana medicine koja se bavi problemima, tegobama i bolestima završnog debelog crijeva. Završno debelo crijevo obuhvaća posljednjih 20 cm debelog crijeva (Rectum), uključujući i čmar (Anus).

Proktološki pregled u Poliklinici Dr. Lastrić obavlja se u lijevom bočnom položaju što je itekako podobnije u odnosu na ostale položaje (ginekološki, ili lakat-koljeno). Pregled je u potrpunosti bolno neosjetljiv, za što je nužno poštivati osnovno pravilo – a to je pažljivo manipulirati s analnim kanalom.
Proktološki pregled sastoji se iz četiri odvojena pregleda koji zajedno čine cjelinu, a to su vanjska inspekcija, digitorektalni pregled, rektoskopija i proktoskopija. Nakon proktološkog pregleda utvrđuje se dijagnoza i preporučuje daljnji tretman, prema potrebi.

Obzirom da proktološki pregled ima veliku ulogu u ranom otkrivanju malignih oboljenja debelog crijeva, osobama iznad 45 godina starosti preporučuje se redovita kontrola svake dvije godine.

Proktološki pregled u Poliklinici Dr. Lastrić u potpunosti je bolno neosjetljiv.

Može, i to u ranoj fazi, te se upravo stoga i preporuča osobama iznad 45 godina starosti da svake dvije godine obavljaju redovitu proktološku kontrolu.
Naime, 80% tumoroznih procesa vezanih za debelo crijevo događa se u završnih 20cm debelog crijeva, što je rektoskopski dostupno područje i rektoskopijom se mogu otkriti u ranoj fazi nastanka.

U prevenciji oboljenja završnog debelog crijeva najvažniju ulogu ima prehrana, higijena i tjelesna aktivnost. Nisu potrebne rigorozne dijete, no nužno je uzimati dovoljno tekućine, konzumirati mlijeko, mliječne proizvode, zeleno povrće i voće s korom, kao i žitarice, te izbjegavati bijelo brašno, mahunasto povrće i jake začine.

POŠALJITE SVOJ UPIT