info@poliklinika-lastric.hr | +385 1 3733 999

Liječenje proširenih vena

operacija je jedini trajni i učinkoviti način liječenja

Važno je podsjetiti da se oštećeni venski zalisci ne mogu reparirati i vratiti u normalnu funkciju bilo kojim postupkom konzervativnog liječenja, kao što su tablete, masti, injekcije, oblozi i slično.

Također, moramo prihvatiti da proširene vene jesu estetski, ali prije svega ozbiljan zdravstveni problem i pri tome podsjećam na komplikacije, koje svakako želimo izbjeći.

Kada znamo da su venski zalisci dominantni uzrok nastanka proširenih vena i da se ne mogu obnoviti,  a odlaganje pravovremenog liječenja uzrokuje redovito komplikacije – lakše je razumjeti i prihvatiti da je jedino učinkovito liječenje proširenih vena operacija, odnosno uklanjanje oštećenih zalistaka.

To svakako nije samo kozmetički zahvat, nego kauzalna operacija s ciljem da se spriječi oštećenje dubokih vena i prateće ozbiljne komplikacije.

U svijetu, i kod nas, postoje samo dvije standardne metode liječenja proširenih vena:

 • Suvremena operacija, i
 • Endovenozna operacija

Suvremena operacija proširenih vena

Povijest seže u daleku prošlost, točnije 1907 godine, kada je Dr. William Babcock uveo tada potpuno novi način liječenja proširenih vena operacijom. Princip je do danas ostao isti, ali naravno razvojem tehnologije i novih saznanja u medicini – instrumenti, pristup i tehnika su doživjeli velike promjene.

Poliklinika Dr. Lastrić je još 1997 godine prva u Hrvatskoj i susjednim zemljama uvela u rutinsku praksu, do tada nepoznatu u medicinskim krugovima suvremenu operaciju proširenih vena.

Od tada je uspješno obavljeno oko 6.000 zahvata, koji se izvode ambulantno u tumescencija lokalnoj anesteziji, koju smo također prvi počeli rutinski primjenjivati.

Zahvat se izvodi u jednom aktu, posebnom sondom za manje traumatiziranje tkiva, a vidljive proširene vene se uklanjaju specijalnom tehnikom na otvor kože od samo 2-3 mm, pa se ožiljci vremenom izgube, što svakako doprinosi estetskom učinku. Nakon operacije, pacijent sâm ustaje i odlazi kući funkcionalno sposoban.

Prednosti Suvremene operacije su:

 • Postotak recidiva najmanji
 • Odlični estetski rezultati
 • Mogućnost zahvata i za najteži stupanj oboljenja

Nedostatak je ožiljak u „bikini“ zoni, ali se on vremenom izgubi.

noge-operacija-prosirenih-vena-01

Endovenozna operacija proširenih vena

Razvojem tehnologije je omogućen novi način liječenja proširenih vena, u javnosti poznata primjena lasera, radiofrekventnih mikrovalova i sklerozacija pjenom. Princip ove metode je da se glavna površinska vena ne uklanja, nego se primjenom različitih izvora energije, ošteti unutarnja stjenka vene, ona se zbog toga skvrči, postane neprolazna i organizam je naknadno razgradi prirodnim putem.

Izvori energije za ovu operaciju su već spomenuta laserska svjetlost i mikrovalovi kao toplotne i sklerozacija pjenom gdje se kemijskim procesom postiže isti efekt.

Tehnika izvođenja zahvata u Endovenoznoj operaciji je ista, i primarno se razlikuje samo prema izvoru energije. Ne treba špekulirati koji izvor energije je najprihvatljiviji, jer različiti flebološki timovi prikazuju drugačije rezultate.

Prednost Endovenozne operacije je:

 • Glavna vena se ne vadi i traumatiziranje tkiva je manje

Nedostaci Endovenozne operacije su:

 • Ne rješava primarno mjesto nastanka proširenih vena
 • Opterećena većim postotkom recidiva
 • Primjenjiva samo kod blažeg oblika proširenih vena
 • Tehnika poskupljuje zahvat

Endovenozna operacija vodenom parom

Kako tehnologija napreduje, sada je na raspolaganju novi, suvremeni i ekološki najprihvatljiviji izvor energije za Endovenoznu operaciju - a to je voda, odnosno vodena para s povišenim tlakom.

2007 godine su, u Francuskoj, Prof. René Milleret i suradnici proveli kliničku studiju učinkovitosti zahvata vodenom parom i potvrdili da nisu uočene nikakve komplikacije. Isti autor zaključuje da je "operacija vodenom parom najveće dostignuće u liječenju proširenih vena Endovenoznom metodom".

Endovenozna operacija vodenom parom je danas postala standardna metoda i uvrštena je u rutinsku proceduru velikih centara za vene.

Izvodi se uvođenjem tankog katetera, kroz koji prolazi vodena para iz uređaja koji povećava atmosferski tlak. Vodena para djeluje samo na unutarnji zid vene i nema oštećenja okolong tkiva (što se može dogoditi kod primjene drugih izvora energije).

Prednost vodene pare kod Endovenozne operacije je prvenstveno to što je isključeno djelovanje laserske svjetlosti, radio mikrovalova, kao i kemijskih spojeva, što inače može izazvati popratne pojave.

Za pacijente su prednosti višestruke:

 • Oporavak je kraći i jednostavniji
 • Ugodnija je u odnosu na ostale
 • Nema oteklina, krvnog podljeva, niti obojenosti kože

Nedostaci su isti kao i kod drugih izvora energije.

MAJA_Transparent

Kombinirana operacija proširenih vena

prednosti Suvremene i Endovenozne operacije vodenom parom u jednome aktu

Kada postoji više metoda liječenja za jednu bolest, logično je pretpostaviti da svaka od njih ima svoje prednosti, ali i nedostatke. Kod proširenih vena, dvije standardne metode - Suvremena i Endovenozna operacija - također imaju i prednosti i nedostatke.
Da je to tako, i u medicini je potvrđeno stajalište - najbolje bi bilo koristiti samo prednosti različitih metoda liječenja.

Prof. Rene Milleret, utemeljitelj Endovenozne operacije vodenom parom, komparativnom studijom zaključio je sljedeće:

U liječenju proširenih vena idealno bi bilo koristiti prednosti Suvremene operacije i Endovenozne operacije u jednome aktu, a istovremeno izbjeći nedostatke.

Dr. René Milleret

Temeljem toga, a na osnovu vlastitog iskustva s preko 6.000 operacija i prateći nova dostignuća, Poliklinika Dr. Lastrić prva, a zasad i jedina u rutinskoj praksi primjenjuje novu i jedinstvenu operaciju proširenih vena - Kombinirana operacija.

Naše iskustvo i pozitivni rezultati zadovoljnih pacijenata dosad uvjeravaju nas da je to najbolji izbor za liječenje proširenih vena. Tehnika izvođenja i vrijeme zahvata je ostalo isto kao i za standardne metode.

Kombinirana operacija je svakako bolja od pojedinačnih metoda, a razlozi su višestruki:

 • Pogodna za pacijente neovisno o stupnju i težini oboljenja
 • Najmanji postotak recidiva
 • Minimalna pojava tromboze dubokih vena
 • Tehnički jednostavnija za primjenu

Uz to, posebno je pogodna za pacijente:

 • Gotovo bezbolna i puno ugodnija u odnosu na ostale
 • Oporavak je kraći i jednostavniji
 • Nema krvnog podlijeva, nema oteklina, nema obojenosti kože
 • Odlični estetski i funkcionalni rezultati

Jedini "nedostatak" Kombinirane operacije proširenih vena je korištenje uređaja koji poskupljuje zahvat.

Za odluku o izboru načina liječenja proširenih vena važni su nalaz ultrazvuka vena, kao i težina i stupanj oboljenja, odnosno klinička slika. Zbog toga u Poliklinici Dr. Lastrić naglašavamo važnost personaliziranog pristupa kako bismo mogli preporučiti optimalno liječenje - a Kombinirana operacija jedina omogućuje prednost Suvremene i Endovenozne operacije vodenom parom na jednom mjestu i u jednom aktu.

Naš cilj je da nakon operacije proširenih vena u Poliklinici Dr. Lastrić taj problem ostane trajno iza vas.

POŠALJITE SVOJ UPIT