+385 1 3733 999; +385 91 4733 999

Zagreb, Stenjevečka 5 (Malešnica) Lokacija

RADNO VRIJEME: 09-17 (pon-uto), 09-20 (sri-pet)

Kirurško liječenje proširenih vena – operacija vena

Kirurško liječenje proširenih vena (Suvremena operacija proširenih vena), jedina je metoda koja nudi mogućnost trajnog izliječenja, jer podrazumijeva uklanjanje mjesta nastanka proširenih vena, kao i uklanjanje proširenih i izvijuganih površinskih vena.

Operacija vena jedini je način trajnog liječenja proširenih vena

Povijest kirurškog liječenja proširenih vena datira još od 1907. godine, kada je dr. Babcock napravio prvu operaciju tog tipa. Princip je do današnjih dana ostao isti, naravno, uz znatno unaprjeđenje metodologije.

U našoj Poliklinici uklanjanje proširenih vena obavlja se prema metodama i procedurama vodećih europskih klinika za flebologiju pri čemu se osobito vodi računa o minimalnom riziku samog zahvata, kao i o brzom oporavku i ozdravljenju.

Zajedničko svim metodama kirurškog liječenja oboljenja vena u Poliklinici Dr. Lastrić je to da se rijetko ponovno javljaju proširene vene (recidivi), zahvat je minimalno invazivan a ožiljci nestaju nakon nekog vremena u potpunosti. Zahvati se izvode ambulantno u lokalnoj tumescentia anesteziji, a neposredno nakon zahvata pacijenti idu sami kući, funkcionalno i radno sposobni.

Zahvaljujući ovoj metodi uklanjanja proširenih vena – Suvremena operacija vena – OESCH, koju već više od desetljeća primjenjujemo u Poliklinici Dr. Lastrić:

  • krvarenje je svedeno na minimum (jedna obična gaza);
  • pacijenti idu kući 5–10 minuta nakon zahvata, s preporukom za šetanje i odmor, a nikako ležanje u krevetu;
  • pacijenti mnogo ranije postanu fit i radno sposobni (maksimalno 2 tjedna);
  • mogućnost ponovnog javljanja proširenih vena je svega 1,7%;
  • operativni ožiljci za nekoliko mjeseci potpuno se izgube, tako da je estetski dojam impresivan.

Zahvat se izvodi ambulantno u lokalnoj (tumescentnoj) anesteziji i ne traje više od sat i pol. Već nakon 15 do 20 minuta nakon operacije odlazite kući bez da vam je potrebna nečija pomoć, a ležanje se ne preporučuje.

Suvremena operacija vena je brzo, učinkovito i trajno rješenje problema proširenih vena

Suvremena operacija vena u pravilu se sastoji iz tri faze:

Najvažniji dio operativnog zahvata jest precizna i temeljita krosektomija (crossectomia) – izvodi se kroz rez u preponi gdje se nalazi ušće glavne površinske vene (vena saphena magna) u duboku venu. Kirurg odvaja venu safenu od duboke vene te odstranjuje još pet vena koje se ulijevaju u glavnu venu na tom ušću. Osobita važnost krosektomije je u tome da ako se ona ne napravi, proširene vene će se ponovno vratiti unatoč uklanjanju površinskih vena – dobili smo recidiv. Općenito, ušće je naša “slaba točka” – u preponi je hidrostatski tlak najjače izražen pa se zalisci na tom mjestu prvi oštećuju.

Sljedeća je faza striping (stripping) pri čemu se vadi dio glavne površinske vene i to od prepone do ispod koljena. Danas se u suvremenim flebološkim ustanovama striping izvodi potpuno novim sondama koje štede okolno tkivo, a krvarenje je minimalno. Pritom se vena izvlači kao kad se čarapa izvrne na drugu stranu.

I na kraju, posljednja faza operacije je mikroflebektomija u kojoj se vade sve preostale proširene vene na nozi specijalnim kukicama kroz minijaturne otvore na koži (oko 2 mm) koji se ne šivaju i ne ostavljaju vidljive ožiljke na nogama, tako da postižemo iznimne rezultate i u smislu estetike.

Ako se zahvat izvede na opisani način, mogućnost recidiva smanjena je na najmanju moguću mjeru – u praksi će se proširene vene ponovno pojaviti u manje od 2% operiranih pacijenata.

Operacijski zahvat u Poliklinici Dr. Lastrić ima nekoliko prednosti u odnosu na konvencionalne metode iz standardne bolničke prakse, a najvažnije su sljedeće:

  • postupak se u cijelosti izvodi ambulantno, u lokalnoj tumescentnoj anesteziji – neposredno nakon zahvata pacijent se upućuje na kratkotrajnu kućnu njegu i u potpunosti je samostalan i pokretan
  • uklanjanje Glavne površinske vene (VSM ili VSP) izvodi se na atraumatski način: posebnom sondom vena izlazi vani (kao kad izvrnemo čarapu), što znatno štedi okolno tkivo i krvni podlijevi su za 80% manji nego kod konvencionalnog stripinga
  • cilj je izvaditi glavnu venu samo do mjesta gdje je zalistak oštećen
  • uvijek i sve prateće vene na ušću glavne vene moraju se ukloniti – taj zahvat naziva se crossectomia
  • operacijski otvori u koži koji nastaju uslijed vađenja proširenih vena dugački su samo oko 2mm – nije potrebno šivanje i ožiljci se potpuno izgube za nekoliko mjeseci, čime se postižu odlični estetski rezultati.

Primjenom napredne tehnologije razvila se endovenozna tehnika liječenja vena. Riječ je o tome da je striping (vađenje glavne površinske vene) izbjegnut, odnosno vena se uopće ne vadi. Temeljni je princip zatvaranje glavne površinske vene s unutarnje strane. Tako začepljena vena ostaje u nozi, organizam će je s vremenom razgraditi, a izbjegava se ozljeđivanje okolnog tkiva. U svijetu, kao i u Hrvatskoj, koriste se tri postupka endovenozne tehnike liječenja vena, a svima je zajedničko to što se zahvat mora voditi pod kontrolom ultrazvuka (color dopplera).

Endovenozni laserski tretman – EVLT

Laserska je zraka zapravo oblik svjetlosti, a za operaciju vena laser koristi uglavnom toplotni učinak. Toplina laserske zrake uzrokuje fototermolizu, tj. oštećenje svih slojeva stijenke vene. Na taj se način nepovratno oštećuje vena u kojoj se i zgrušava krv. Protok krvi više nije moguć, pa se vena isključuje iz cirkulacije. Laserski je način liječenja minimalno invazivan, odnosno izaziva minimalna oštećenja okolnog tkiva. Zahvat uvijek počinje ultrazvučnim pregledom vene. U lokalnoj se anesteziji iglom uvodi kateter (tanka cjevčica) u oštećenu venu, a kroz njega se do odgovarajućeg mjesta uvlači optička nit lasera. Potom se pod kontrolom ultrazvuka daje tumescentna lokalna anestezija neposredno duž vene što će u potpunosti „blokirati“ bol. Slijedi aktiviranje laserske niti – ona se postupno izvlači i grije venu, a ultrazvukom se prati njezino djelovanje. Zahvat je gotov kada se nit izvuče van.

Laserska operacija proširenih vena

Laser se najčešće koristi za liječenje magistralnih (glavnih) površinskih vena kao što su vena saphena magna te vena saphena parva. Krajnji je rezultat ove operacije “skvrčivanje” i zatvaranje vene te njezino odumiranje, pa smo tako postigli sličan učinak kao da smo koristili striping tehniku – isključili smo nepoželjni protok venske krvi kroz oštećenu venu.

Osim što je riječ o za pacijenta poštednom zahvatu koji je minimalno invazivan, ova metoda ima i drugih prednosti – nema krvnih podljeva, kratko traje (30 minuta), te nema reza u preponi. No, postoji i veliki, ključni nedostatak, kojeg nikako ne smijemo zanemariti, a to je učestala pojava recidiva. Naime, svih pet manjih vena koje se inače vade u Suvremenoj klasičnoj operaciji vena, ostaje i dalje potencijalni uzročnik budućih pojava proširenih vena. Dakle, svaka od njih potencijalni je “krivac” za nastajanje novih proširenih vena, pa je recidiv gotovo nemoguće izbjeći.

Radiofrekvencijska ablazija vena – RFA

Po načinu izvođenja i učinku liječenja, metoda je gotovo identična laserskoj operaciji, odnosno EVLT. Osnovna je razlika u tome što kod RFA koristimo mikrovalove koji toplinom zagrijavaju unutarnju stijenku vene te je tako oštećuju. Također je nešto manje invanzivna od EVLT tehnike jer se izvodi primjenom nižih temperatura (60-80 stupnjeva Celzija). Prednosti i nedostaci ove metode su potpuno istovjetni onima kod laserske operacije vena.

Ultrazvukom navođena sklerozacija pjenom – UGFS

Ova se metoda temelji na umjetno izazvanoj upali stijenke proširene vene tako što se u nju ubrizgava sklerozirajuće sredstvo u pjenastom obliku. To dovodi do toga da se stijenka vene slijepi, a vena se kvrči i na kraju odumire. Na taj je način cilj postignut – nefunkcionalna i proširena vena isključena je iz cirkulacije te se sprječavaju daljnje širenje i moguće komplikacije. Metoda je prikladnija za vene manjeg promjera, širine do 4 mm, iako se može koristiti i za glavne vene. No, u tom slučaju je potreban dodatan oprez kako sklerozantno sredstvo ne bi prodrlo u duboki venski sustav što može uzrokovati teške posljedice za zdravlje pacijenta. Kao nedostatak metode spominje se mogućnost hiperpigmentacije kože.

Izbor metode liječenja vena je na vama. Ipak, treba reći da endovenozna tehnika liječenja nema osobitih prednosti u odnosu na suvremenu klasičnu operaciju. Riječ je o još jednoj mogućnosti koja vam stoji na raspolaganju u Poliklinici Dr. Lastrić.

Kako bismo Vam olakšali izbor metode liječenja pregledno navodimo najvažnije prednosti i nedostatke metoda koje primjenjujemo: