+385 1 3733 999; +385 91 4733 999

Zagreb, Stenjevečka 5 (Malešnica) Lokacija

DO 04.01.2016. NE RADIMO

Kod oboljenja proširenih vena zalisci su nefunkcionalni i ne ispunjavaju glavnu zadaću, a to je normalno pumpanje krvi prema srcu. Kako je oboljenje progresivne naravi i stalno napreduje, redovito uzrokuje komplikacije, što može izazvati ozbiljne posljedice – zato se moraju blagovremeno liječiti.

Operacija vena jedini je način trajnog liječenja proširenih vena

Operacija je jedino učinkovito liječenje proširenih vena

Proširene vene s nefunkcionalnim zaliscima moraju se ukloniti, ne samo radi estetskih razloga, nego da bismo spriječili posljedice. Postoje različite operativne metode:

  • Konvencionalna operacija
  • Suvremena operacija (OESCH)
  • Endovenozna operacija – u javnosti poznata primjena lasera, mikrovalova i sklerozacija pjenom, i kao posljednji odgovor tehnološkog razvoja – primjena vodene pare

U Poliklinici Dr. Lastrić primjenjujemo Suvremenu i Endovenoznu operaciju vodenom parom. Obje metode imaju svoje prednosti, ali i nedostatke.

SUVREMENA OPERACIJA (OESCH)

Povijest seže u daleku prošlost, točnije u 1907. godinu kada je dr. William Babcock u Americi uveo potpuno novu metodu liječenja proširenih vena. Princip operacije proširenih vena do danas je ostao isti. Kod toga treba naglasiti da su razvojem tehnologije i novih saznanja u medicini – instrumenti, operacioni pristup i tehnika doživjeli velike promjene.

Glavna odlika Suvremene operacije je u tome što su recidivi, odnosno ponovno širenje vena, javljaju u najmanjem postotku, zahvaljujući jednom segmentu operacijske tehnike – a to je Krosektomija – kojom se eliminiraju sve vene koje mogu uzrokovati recidiv. Pored toga, prednost Suvremene operacije u odnosu na konvencionalnu je da se u tehnici primjenjuje atraumatska sonda (Oesch), koja doprinosi estetskom efektu operacije a koja se koristi za vađenje glavne površinske vene (Striping). Na kraju, preostale površinske vene na nozi vade se specijalnim kukicama kroz otvore od samo 2mm (Mikroflebektomija), te se ožiljci izgube.

ENDOVENOZNA OPERACIJA VODENOM PAROM

Razvojem tehnologije omogućen je potpuno novi pristup u liječenju proširenih vena, a riječ je o Endovenoznoj operaciji, gdje se glavne površinske vene ne vade (VSM ili VSP), već se primjenom različitih izvora energije oštećuje unutarnji zid vene. Glavna vena se svrči, a naknadno je organizam razgradi prirodnim putem.

Najčešći izvori energije za Endovenoznu operaciju su laser, mikrovalovi ili pak sklerozacija pjenom.

Kako tehnologija brzo napreduje, na raspolaganju nam je još jedan – najnoviji i ekološki najprihvatljiviji izvor energije a to je obična voda odnosno vodena para pod povišenim tlakom.

Prednosti primjene vodene pare u odnosu na ostale izvore energije u Endovenoznoj operaciji su višestruke, a među ostalim, isključeno je djelovanje laserske svjetlosti, radiovalova i djelovanje kemikalija. No ono što je najvažnije, prednosti za pacijenta su sljedeće:

  • puno je ugodnija za pacijenta u odnosu na ostale tehnike
  • oporavak je jednostavniji i kraći
  • nema ožiljaka, krvnog podljeva i obojenosti kože

Zbog svega navedenog, Endovenozna operacija vodenom parom danas je standard u vodećim flebološkim centrima.

KOMBINIRANA OPERACIJA – OPTIMALNI PRISTUP

Obje navedene metode imaju svoje prednosti i nedostatke. Suvremena operacija, za razliku od Endovenozne, pogodna je za primjenu kod svakog pacijenta, neovisno o težini i stupnju oboljenja, a postotak recidiva je najmanji. S druge strane, Endovenozna operacija ugodnija je za pacijenta i jednostavnija za primjenu.

Prof. René Milleret, utemeljitelj Endovenozne operacije vodenom parom, proveo je komparativnu studiju u odnosu na Suvremenu operaciju, i zaključio:

Idealno liječenje proširenih vena bilo bi koristiti prednosti obje metode istovremeno, a izbjeći njihove nedostatke.
prof. René Milleret

Temeljem toga Poliklinika Dr. Lastrić sada primjenjuje u rutinskoj praksi novu Kombiniranu operaciju, pri čemu se koriste prednosti i Suvremene i Endovenozne operacije vodenom parom. Glavne odlike su:

  • izvodi se u jednom aktu,
  • jedan segment Suvremene operacije sprječava recidiv, a
  • Endovenozna operacija vodenom parom pruža najbolje funkcionalne i estetske rezultate.

Kombinirana operacija evidentno je bolja od pojedinačnih metoda, i razloga za to ima puno. Zahvat je gotovo bezbolan i za pacijenta ugodniji u odnosu na ostale metode. Estetski su rezultati najbolji, a primjenom vodene pare sprječena je pojava otoka, krvnog podljeva i obojenosti kože. Pored toga, minimizirana je pojava tromboze dubokih vena.

Poliklinika Dr. Lastrić ima personalizirani pristup svakom pacijentu, i vodeći se primarno njihovom kliničkom slikom i nalazom ultrazvuka, preporučuje optimalni, za pacijenta najbolji način liječenja proširenih vena, a to je Kombinirana operacija.

+385 1 3733 999


...ili nam se javite putem kontakt-obrasca:

KONTAKT OBRAZAC